2011. április 5., kedd

Kárász kastély Horgos



‎A fölvételt készitette 2012. április 10-én Miskolci Magdolna.
Köszönöm neki hogy bővithettem az adatokat


Horgoson található a vidék legszebb barokk stílusban épített, egyébiránt pedig műemlékvédelem alatt álló Kárász-kastély. 1945 óta nemcsak a szórványban pusztítják, vagy szándékosan hagyják pusztulni műemlékeinket, minthogy a megsemmisülés hidegverítéke már ott gyöngyözik a tömbben élő magyarok homlokán is. A Kárász-kastély a térség gyöngyszeme volt. Nem a magyar múltja miatt, hanem mert egyetemes értéket képviselt. Megsemmisülése már az államosításkor elkezdődött. Nyűtte a katonaság, az iskola, gondját azonban senki sem viselte. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc leverése után a menekültek átmeneti befogadó-központja volt. Az épület életben tartására nem, csak a temetésére gyűlik köré a média. A kifosztott, a megbontott tetőszerkezetű, omladozófélben levő műemléket most az ajtók befalazásával szándékozza megmenteni a község és a műemlékvédelmi intézet ,,gondoskodó" vezetősége.
forrás:Tört.délvidék



2 megjegyzés:

  1. Sok szép kastély volt nálatok is,jó lenne ha mind újból szép lehetne. Itt is ez van,fáj a szivem amikor látom, hogy mennek tönkre.

    VálaszTörlés
  2. Helenám minden szavad igaz Sajnos hogy már csak a romok láthatók ,elvétve akad ahol karbantartják a régi épületeket ,de misem egyszerübb hogy szétturjuk és huzunkrá valami modern semmihez sem hasonlithato épületet

    VálaszTörlés